På´t igen!

Selat av efter ett spårpass på 1,5 timmar.

Selat av efter ett spårpass på 1,5 timmar.

Då har vi kört ett pass på HundCampus igen med spårteamet. Sommaren har varit ganska lugn ur träningshänseende. Visst har vi spårat, men mest för aktivering och inte för så mycket träning/inlärning/utveckling. Det klart att all spårning till viss del är träning, men för att nå inlärning krävs mer av planering och samtidigt utmana.
ID-träningen har vi upprätthållit via markering av olika material. Där börjar Xtrimma bli ganska säker.

Men nu var vi tillbaka för några dagars gnuggning på HundCampus. Först lite uppmjukning från skoltiden, nämligen att förhålla sig till karta och kompass i dessa GPS-tider. En för många bortglömd kunskap som kan vara bra att kunna när man ska ut i okänd terräng utan telefontäckning.
Fokus denna helg har varit spårupptag/riktningsbestämning och uthållighet. Upptag på olika underlag och med olika lång patrullering (sträckan från ”hitta spår-kommandot” till själva upptaget). Den kan bli lång, flera kilometer i skarpa situationer. Nu pratar vi om 20-30 meter. Jag skulle vilja säga, utan att sticka ut hakan för mycket, att Xtrimma är väldigt säker när det gäller riktningsbestämning. Jag skulle vilja påstå att hon nästan är 100-procentig. Det var länge sedan hon tog bakspår i en upptagsövning. Men vi har också tränat detta väldigt mycket i olika situationer. Jag har svårt att förstå hur statistiken kan se ut som den gör, där nästan hälften av alla tävlingshundar tar bakspår vid spårupptag. Kanske en träningsfråga.

Söndagen bestod av en uthållighetsövning. Ett blint spår i blandad terräng meden spårtid på cirka 1,5 timmar inklusive pauser. Här kommer Xtrimmas osäkerhet och ständiga uppmärksamhet fram som ett störningsmoment. Långa sträckor gick längst en trafikerad väg vilket påverkade henne en del. Uppmärksamheten skapar okoncentration på uppgiften vilket leder till slarv där hon ibland kliver över vinklar. Hon spårar med hög precision och full motivation även när hon blir trött, men hennes fokus brister ibland. Här krävs en hel del ytterligare träning.

Nu kommer det även att bli drogsök. Första passen sker i plattformen.

Nu kommer det även att bli drogsök. Första passen sker i plattformen.

En helt ny grej är att vi nu även kommer att träna in olika droger. Det ska bli kul. Vi har redan börjat på cannabis/hasch. Det tar inte många minuter att få henne att peka ut en ny doft när vi börjar i plattform. Därifrån är det dock en bit till att bli säker och ta doften i alla olika sammanhang. När vi väl har satt en doft är det ganska enkelt att träna in en ny.

Kombinationen ID och drogsök kan vara nyttigt att ha. Tänk att man hittar en gömma med insmugglade droger på exempelvis ett behandlingshem. Kan man sedan få doft från de intagna kan hunden sedan peka ut vem som är den skyldige till gömman. Det ger en extra dimension till söket och ytterligare en bild av hur vi kan ta hjälp av våra hundar. Visst är det fantastiskt.